Hopp til hovedinnhold

Nå kan du vise leg med BankID på Posten og Vinmonopolet

Viser bruk av ID-kortet i kassa

Med ID-kort i BankID-appen kan du vise legitimasjon med mobiltelefonen. Tjenesten vil i første omgang kunne brukes på Posten og Vinmonopolet.

Publisert: 11. mars 2024

– Dette er en enkel og trygg tjeneste for å legitimere seg i fysiske situasjoner. Det betyr aldri mer glemt leg, færre pass og førerkort på avveie, og ikke minst lukker vi døra for falsk leg, sier Mads Pedersen, produktsjef i BankID BankAxept.

Alt du trenger for å komme i gang, er et gyldig norsk pass eller nasjonalt ID-kort, og en smarttelefon med en aktivert BankID-app.

En brukervennlig, rask og trygg løsning

Posten har samarbeidet med BankID om utvikling av tjenesten og mener den vil forenkle legitimeringsarbeidet.

– Vi har vært med å utvikle og teste løsningen både på kundebehandlere og kunder, og har fått veldig gode tilbakemeldinger. Det oppleves som en kjapp og trygg legitimasjonsprosess, og det er viktig for oss å utvikle løsninger i tråd med kundens behov og gjøre det enklere å hente pakker når du kun har mobilen for hånden, forteller Kenneth Tjønndal Pettersen, pressesjef i Posten.

Alderskontroll er en viktig del av Vinmonopolets samfunnsoppdrag, og den nye løsningen er med å redusere risikoen for bruk av falsk leg.

– I fjor hadde vi 40 millioner kunder og sjekket legitimasjon på 4,4 millioner av dem. Vi ønsker legger til rette for at kundene våre enkelt skal kunne legitimere seg – også digitalt. Samtidig må vi være helt sikre på at de er gamle nok. Med digital ID fra BankID kan vi endelig tilby en trygg og brukervennlig løsning, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet.

Løser et samfunnsproblem

Etter at bankkort med bilde ble avviklet, er det førerkort og pass som oftest brukes som legitimasjon. Det fører med seg flere utfordringer: Mange glemmer legitimasjon når de skal ut å handle, og de som ikke har førerkort må bruke pass. Det å bære passet med seg til daglig, medfører økt risiko for tap og ID-svindel.

Produktsjef Mads Pedersen er ikke i tvil om at både bedrifter og befolkning ønsker seg et trygt og enkelt digitalt alternativ:

– 4,5 millioner nordmenn har BankID, og flertallet bruker nå BankID-appen. Med ID-kort i BankID-appen løser vi et stort samfunnsproblem og bidrar til et tryggere og mer knirkefritt samfunn for alle som må legitimere seg, sier han.

Fra start kan det digitale ID-kortet bare benyttes på Posten og Vinmonopolet. Fremover kan det bli mange mulige bruksområder, som uteliv, kino, konserter, bibliotek, dagligvare og hoteller.

– Alle som trenger å sikre kundens identitet eller gjennomføre en alderskontroll, kan ta i bruk tjenesten. I starten kobles tjenesten fra BankID til bedriftens system med en teknisk integrasjon for å gjennomføre kontrollen. På sikt har vi en ambisjon om å videreutvikle tjenesten for å øke datakontrollen til brukerne og gi en enda større verdi til bedriftene, sier Pedersen.

Slik fungerer det

Sjekk at du har siste versjon av BankID-appen, og oppdatere eventuelt manuelt. For å komme i gang, finner du frem norsk pass eller nasjonalt ID-kort og åpner BankID-appen. Trykk på aktiveringsknappen på hjemskjermen, og følg stegene. Underveis skal du skanne databrikken i det norske passet eller det nasjonale ID-kortet ditt. Databrikken i ID-dokumentet sammenlignes med BankID-informasjonen, for å sikre at det er samme person som eier ID-dokumentet og BankID.

Guide for å komme i gang

For å legitimere deg, åpner du BankID-appen, trykker på “Vis legitimasjon” og bekrefter med ansikt, finger eller PIN. Deretter skanner du en QR-kode i kassepunktet. Butikken får vist nødvendige data om deg for å utføre kontrollen, og ingen data om deg lagres på brukerstedet.

Slik bruker du ID-kortet steg-for-steg

Kort om ID-kort i BankID-appen